Vad är My Mission?

My Mission är tävlingen för dig som gillar idéer. För fjärde året är Sveriges största affärsidétävling inom upplevelseindustrin nu äntligen igång! Temat för i år är passion och tävlingen är öppen fram till 12 april på www.mymission.se

tisdag 11 maj 2010

Gästbloggare: Fanny Bergström

Upplevelseindustri.

Begreppet ger 218 000 träffar på Google. Slår man på den engelska motsvarigheten, ”experience industry”, är motsvarande resultat 138 000 000 träffar. Och det är många som vill ha en del av den upplevelseberikade kakan. Utbildningssystemet till exempel.

Jag gick själv en utbildning som hade en stark koppling till upplevelseindustrin. Jag har nämligen en magister i upplevelseproduktion. Vad nu det betyder? Och det är just det min reflektion ska handla om.

När man kommer ut från en utbildning som heter något konstigt, som ligger på en plats som nästan kan uppfattas som exotisk (Piteå) och som ingen i södra Sverige känner till (och det är där man vill bo) så kan livet hamna på ända en liten stund. Varför förstår ingen vad jag vill göra? Varför vet ingen vem jag är (Piteå är inte en särskilt stor stad)?

Men det tar inte lång tid innan den kommer. Drivkraften. Entreprenörsandan. Viljan att göra det man tycker är roligt och det man är bra på. Och då kan man ju inte sitta och vänta på att någon annan ska lösa problemen åt en (det tar på tok för lång tid), utan det är bara att börja göra. För någonstans på vägen löser det sig oftast. Om inte på det ena så på det andra sättet.

Själv hade jag och en kompis en idé om att skriva en bok. En bok som skulle handla just om hur det är att vara ny på arbetsmarknaden. Vi ville sälja boken på Bok & Biblioteksmässan, men upptäckte snart att det blev väl dyrt med en monter. Men vi tyckte att vår idé var så bra att vi mejlade till Anna Falk som är VD på Bok & Biblioteksmässan. Och sen? Ja, det bidde ingen bok för det hann vi helt enkelt inte med. Men det bidde ett koncept och montern fick vi sponsrad från mässan.

Och detta händer runtomkring oss, dagligen. Unga människor som tar tag i saker. I samhället, på arbetsplatser, i ideella organisationer. Att få uppleva allt detta engagemang, det är en upplevelse bara det.

//Fanny från Get to know us Sweden, www.gtkus.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar