Vad är My Mission?

My Mission är tävlingen för dig som gillar idéer. För fjärde året är Sveriges största affärsidétävling inom upplevelseindustrin nu äntligen igång! Temat för i år är passion och tävlingen är öppen fram till 12 april på www.mymission.se

onsdag 19 maj 2010

Gästbloggare: Gustaf Josefsson

Vår tredje gästbloggare med exakt en vecka kvar till rekordgalan går av stapeln är Gustaf Josefsson som driver Entreprenörsjakten.

Våga släppa in ungdomarna!

Rekordmånga idéer från ungdomar har kommit in till idétävlingen MyMission.
Fantastiskt kul att se!

Visst är det kul med ungas idéer? Tråkigt bara att så få av dem kommer att bli verklighet. Vi i Sverige är bland de sämsta i Europa på att få unga att starta företag. Polen, Tjeckien och Italien är alla länder med mer ungt entreprenörskap och i finanskrisupprorets Grekland startar dubbelt så många ungdomar företag som här. Vi är också det land som har näst lägst antal chefer under 40. Med tanke på deltagandet vid Handelskammardagen i förra veckan kan man ställa sig frågan om inte västsverige har det äldsta näringslivet i Europa?

Men, det finns en sak som svenska ungdomar är bättre på att vara än andra: Arbetslösa.
Kanske är det därför de har tid att skicka in bidrag till MyMission?

Medan mossiga industrialister fortfarande inte noterat kunskapssamhällets ankomst har världen omkring oss redan tagit nästa steg. Med raketfart är vi på väg in i adaptionssamhället, där information, kunskap och erfarenhet har förlorat sitt värde och den viktigaste egenskapen istället är inlärningsförmåga och förändringsbenägenhet.

Inlärning, det är något som unga hjärnor är bättre anpassade för än äldre. Trots detta har vi rekordhög ungdomsarbetslöshet. Varje dag så halkar vårt land efter mer och mer på grund av vår oförmåga att ta hand om unga talanger.

Allt handlar om rädsla. Rädsla att inte vara behövd längre, rädsla att inte ha kontroll, rädsla att inte hänga med i utvecklingen. Här är mitt budskap till dig som känner en oro för den allt snabbare snurrande världsförändringen: Ni behöver inte vara rädda. Vi behöver varandra!

Så vad kan du göra? Jag har 3 små tips för dig som vill göra vårt land till en lite bättre plats för ungdomar och dessutom kunna få något tillbaka:

1. Bli mentor åt en 20-åring, men våga också låta 20-åringen bli mentor åt dig.
Du må ha mycket att tillföra, men båda har mer att vinna på ett ömsesidigt utbyte.

2. Försök att inte bland ihop "olik mig själv" med "sämre än mig själv".
Det kan vara jobbigt med människor som följer andra sociala spelregler än du själv. Tänk efter en extra gång innan du dömer ut någon som ouppfostrad eller respektlös.

3. Våga ge någon ett jobb/uppdrag för att den är ung, inte trots att.
Tänk på att en ungdom inte bara är en underutvecklad vuxen. Ibland kan det vara en fördel att vara ung.

MyMisson visar att ungdomarna har idéerna, nu får vi för fasen se till att bereda plats för dem att genomföra dem också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar